Samenwerken als een spreeuw: 7 tips

Hoe van je team een droomteam maken

Ken je Murmuration? Dit is een fenomeen waarbij duizenden, soms zelfs miljoenen spreeuwen bewegen als één en er een indrukwekkend schouwspel in de lucht van maken. Wie dit ziet, is op zijn minst verbaasd. Een mooi voorbeeld van ultieme samenwerking. Ontdek het in dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=zJEDlVxzP5E.

Wat kunnen we hieruit leren? Ook als team kan je samenwerken, net als de spreeuwen. Wie de volgende 7 tips in de praktijk toepast, heeft gegarandeerd succes.

Tip 1: Samen-werk, samen-sterk

De spreeuwen in het filmpje zitten overdag op verschillende plekken, alleen. Maar net voor zonsondergang komen ze allemaal samen, en vormen ze een krachtige massa die zelfs roofvogels afschrikt. Wie als team de krachten bundelt, en goed samenwerkt zet grootse dingen en schitterende bedrijfsresultaten neer:

 • Het team straalt een sterke (aantrekkings)kracht uit: iedereen wil bij dit team horen of ermee samenwerken
 • Ze overtreffen alle objectieven en krijgen volle waardering van leidinggevenden en collega’s
 • Ze bereiken meer met minder inspanningen

Tip 2: Vind je rol in de groep

Een medewerker die echt zijn plaats in het team vindt en zich bewust is van zijn aandeel in het groter geheel zal zich ten volle inzetten. Mensen op de juiste plek staan in hun kracht, voelen zich gewaardeerd en hebben vertrouwen. En dan gaan ze ervoor, met volle goesting. En nemen ze hun verantwoordelijkheid, elk op hun manier. Kijk maar naar de spreeuwen: elk kent zijn eigen plek, en neemt die ook in.

Tip 3: Kijk en luister naar elkaar

Wetenschappers hebben al ontzettend veel onderzoek gedaan waarom de spreeuwen nooit botsen, hoe groot de groep ook is. Ze komen er niet achter. Nochtans is het heel eenvoudig: alles draait rond afstemming op elkaar. Zo ook in een team. Wie echt kijkt en luistert naar elkaar, heeft verbinding. En dat is de voorwaarde voor een goede samenwerking: als luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er echt contact. Een open en verbindende communicatie resulteert dan weer in een hogere flexibiliteit.

Tip 4: Doe het met hart en ziel!

Stel je voor dat de spreeuwen zich gaan afvragen met hoeveel goesting ze gaan vliegen. Neen: ze gaan er met z’n allen voluit voor! Een flinke portie motivatie is noodzakelijk om een team op gang te krijgen en er bevlogen medewerkers van te maken. Wie er als leidinggevende in slaagt om de energie van mensen te bundelen tot teamkracht, krijgt veel enthousiasme terug. En inzet. Want gemotiveerde medewerkers gaan veel verder: ze be-zielen een project en halen het onderste uit de kan.

Tip 5: Zet je visie op scherp

Pas al je een duidelijk doel voor ogen hebt, kan je efficiënt en zinvol werken. En met voldoening. Zonder doel ontstaat er chaos en onduidelijkheid, werken mensen elkaar tegen en daalt de efficiëntie aanzienlijk. Stel je voor dat de spreeuw zich niet bewust is van het doel van de groep? Hoeveel botsingen zouden er zijn?

Tip 6: Van delen word je rijker

Medewerkers die weten dat je elkaar nodig hebt om je doelen te bereiken, doen aan ‘sharing’: het delen van kennis en ervaringen brengt teams die goed samenwerken op een hoger niveau. Wist je dat de spreeuwen o.a. aan elkaar doorspelen waar water en voedsel te vinden is?

Tip 7: En nu ben jij de leider

De spreeuwen beslissen razendsnel: ze gaan op hetzelfde moment dezelfde kant op. Hierbij neemt elk zijn volle verantwoordelijkheid, m.a.w. ze staan in voor hun eigen actie. Een team dat kiest voor persoonlijk leiderschap geeft voldoende beslissingsvrijheid aan elkaar. En vertrouwen. Er is niet één leider in het team, maar verschillende naargelang de situatie. De medewerker die de lead wil nemen, krijgt die ook van de groep. Zo ontstaat empowerment.

Wat levert dit allemaal op?

Ga je met je team bewust voor samenwerken, dan ervaar je beslist heel wat verbeteringen. Binnen het team, maar ook binnen de onderneming:

 • Er ontstaat een natuurlijke flow, denk maar aan de sierlijke bewegingen van de spreeuwen
 • Medewerkers groeien uit tot impactvolle en zelfzekere personen
 • Een hogere motivatie resulteert in een hogere productiviteit
 • Door het groot vertrouwen in elkaar wordt het samenwerken een natuurlijke reflex

Ben jij een leidinggevende? Wil je dat jouw marketing en sales gaan samenwerken als spreeuwen zodat je meer omzet genereert? Contacteer mij, ik denk meteen al met je mee. Stuur een mail met jouw gegevens naar ingrid@inspirei.be of bel me op 0474 475 805.

Gepubliceerd door Inspirei

Schrijf hier een korte biografie. Wie ben je? Wat drijft je? Wat is je specialiteit?

Doe mee met de conversatie

5 reacties

 1. Sterk artikel, Ingrid! Mooie metafoor, goede tips… Meer van dat, zou ik zeggen : )

 2. Het spreekt me erg aan; afstemming, verbinding, ‘mensen op de juiste plek staan in hun kracht’ en dat ieder teamlid de leider kan zijn afhankelijk van de situatie.
  Ik hoop en verwacht ook dat het daar steeds meer naar toe gaat in bedrijven/organisaties, dan zou ik me er ook veel meer op m’n plek voelen in loondienst.
  Mooi dat dit jouw missie is.

  Het is zakelijkheid op een zachte manier, omdat er zoveel verbinding in zit; heel anders dan het ‘ouderwetse’ verdeel en heers of ieder voor zich.

  1. Beste Josefien, duurzame veranderingen in bedrijven gebeuren door en voor mensen. En die help ik heel graag bij hun transformatie. Ik denk dat jullie daar in Nederland al een stuk verder mee staan. Of vergis ik me?

 3. Wies Groeneveld zei:

  Een mooie beeldspraak, Ingrid! En wat mij vooral frappeert dat jouw verhaal de gezamenlijke kracht benadrukt in plaats van een harde misselijkmakende egotrippende concurrentie, waarmee zakelijkheid vaak wordt geassocieerd.

  Een hele fijne invalshoek!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *