Je stelt bij jezelf een gebrek aan werkplezier vast, en nu?

De laatste weken is burn-out weer bijzonder actueel. Een open communicatie in de media, waarbij moedige mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. Herkenbare verhalen en vergelijkbare emoties over hun burn-out, voor velen is het een geruststellende bevestiging dat ze niet alleen worstelen. Hoe kom je in actie, wat doe je er zelf aan? Nog beter: hoe vermijd je een burn-out? Door jezelf duidelijk èn eerlijk te profileren, bijvoorbeeld. Werk vanuit de kern, voor een duurzaam effect.

Jezelf profileren, hoe doe je dat?

Onlangs heb ik meegewerkt aan een Profileerdag ‘Hoe kom je over, ook als je niets zegt?’. Een initiatief van Nadine De Deken, als kleur- en stijlconsulente de bezielster van Filline, Instituut voor Professioneel Kleuradvies (www.filline.be). Deelnemers leerden die dag in 5 interactieve workshops hoe ze zich het best profileren naar de buitenwereld.

Hoe belangrijk is het niet ervoor te zorgen dat het voor jezelf èn anderen duidelijk is wie je bent en waar je voor staat. Zodat je dicht bij jezelf kan blijven, en je niet laat verleiden om ‘mee te doen’, tegen je natuur in. Want precies door niet congruent te leven, word je prooi voor een burn-out. Je brandt jezelf op, verliest jezelf en je merkt niet dat je stilaan blokkeert en vast komt te zitten.

Werk van binnen naar buiten. Hou rekening met de volgende tips en wapen je tegen een burn-out:

1.Ken jezelf

Neem zelf je verantwoordelijkheid en ga op zoek naar wat je werkelijk drijft. Waar haal je energie uit, wat maakt je blij en gelukkig? Ontdek hierbij ook de energielekken die je naar een burn-out kunnen laten afglijden. Met al die inzichten kan je heel doelgericht aan de slag, zodat je stap voor stap successen ervaart. En je na een tijdje kan terugblikken op een wezenlijke verandering waarvan jij de organisator bent. Lukt het je niet om dit alleen te doen? Laat je hiervoor begeleiden door een coach, die je de juiste vragen stelt. En alles wat in jou zit naar boven krijgt.

2. Bewaak je hooggevoeligheid

Weet je van jezelf dat je hooggevoelig bent? Volg je best je eigen tempo i.p.v. continu te rennen? Hou hier bewust rekening mee. En vraag aan je omgeving hier ook begrip voor op te brengen. Aan jou om hier initiatief te nemen, niemand anders kan het in jouw plaats doen! Wees eerlijk tegenover jezelf: bewaak je eigen grenzen, neem alleen de taken aan die je aankan en grijp in als je dreigt je limieten te overschrijden. Zeg nee tegen die burn-out!

3. Kijk door een positieve bril

Met een negatieve mindset zie je alleen maar moeilijkheden, en gaat er heel wat aan jou voorbij. Bekijk het allemaal eens vanuit een ander perspectief, dan zie je de mogelijkheden en kansen om er anders mee om te gaan. En een potentiële burn-out in de kiem te smoren. Trek de natuur in, spring in je sportschoenen of zoek een hobby waarin je jouw passie kan uitleven. Alles volgens de wet van de aantrekkingskracht: wat je uitstraalt, trek je ook aan. M.a.w. sta je positief in het leven, dan creëer je zelf de dingen die je wil beleven!

4. Laat je niet leven

Een burn-out krijg je niet alleen. Zowel werknemer als werkgever hebben hierin hun verantwoordelijkheid. Als je ervaart dat je workload te zwaar weegt, ga dan in dialoog met je leidinggevende of iemand die bereid is om samen naar een oplossing te zoeken. Is je job toch niet echt zo’n goeie match voor jou, durf daar ook open en eerlijk over te praten. Alleen op die manier blijf je trouw aan jezelf, en kunnen nieuwe mogelijkheden zich aanbieden. Weet je niet goed hoe je dit best verwoordt naar je werkgever? Laat je begeleiden door een coach die je verbindende communicatie kan aanleren.

5. Je buitenkant toont je binnenkant

Hoe je je profileert naar de buitenwereld is ook de manier waarop je wordt gepercipieerd. Als dit niet klopt met wie je werkelijk bent, geef je verkeerde signalen naar anderen toe. Laat dit nu precies de manier zijn waarop men met je omgaat, je behandelt, iets van je verwacht.

Heel belangrijk is dat je uitstraalt wie je werkelijk bent. Draag je de juiste kleuren die perfect overeenkomen met je persoonlijkheid, dan straal je zelfverzekerdheid uit. Toon aan de buitenkant wie je van binnen bent. Ik was begin dit jaar zelf bijzonder verrast toen Nadine De Deken van www.filline.be bij mij een kleurenanalyse uitvoerde. Ik wist achteraf niet alleen wat ik moest aantrekken om een positieve uitstraling te hebben, maar ook welke job bij mij past en welke sterke punten van mijn persoonlijkheid ik kan inzetten. Een aanrader om meer over jezelf te weten!

Kost dit allemaal veel moeite?

In principe niet. Gewoon jezelf zijn, authentiek en eerlijk. Werk aan jezelf, neem je verantwoordelijkheid en word de leider van je eigen leven. Dit betekent wel dat je buiten je comfortzone moet durven te stappen, en dat vraagt inderdaad wel enige moeite. En moed. Met de hulp van een werkpleziercoach verlaag je de drempel voor jezelf en verhoog je de kans op succes aanzienlijk. Aan jou de keuze!